معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار اصفهان گفت: اصفهان؛ پیشتاز تولید و ذخیره‌سازی کالاهای اساسی است و سهم بسزایی در تامین امنیت غذایی کشور دارد.

کوروش خسروی ر نشست شورای اداری استان در تالار بهشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان افزود: این استان با خرید مستقیم از کشاورز، ارزان‌ترین خرید کشور را انجام داده و به عنوان نخستین استان، میوه‌ و خرما را برای ایام عید و ماه رمضان تامین کرده است.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار اصفهان افزود: فعالیت‌های تنظیم بازار در این استان به صورت کارشناسی و در جلسات تخصصی و بدون حاشیه انجام می‌شود.

وی افزود: استان اصفهان نه تنها در تولید محصولات کشاورزی رتبه نخست کشور را دارد، بلکه در حوزه ذخیره‌سازی نیز پیشتاز است.

خسروی از اجرای طرح موسوم به «مزرعه تا سفره» به عنوان یکی از مطالبات جدی استاندار اصفهان خبر داد و افزود: در این طرح با ایجاد ۴۸ بازار، امکان عرضه مستقیم و بی واسطه محصولات کشاورزی با قیمت مناسب تر فراهم شده است.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار اصفهان گفت: زنجیره ارزش مرغ، شیر و گوشت قرمز در استان کامل است که از تولید خوراک دام شروع شده و تا فرآوری و توزیع ادامه دارد.

وی تاکید کرد: وجود چنین زنجیره‌ یکپارچه‌ غذایی در کشور کم‌نظیر است و برخی شرکت‌های فعال در این حوزه، به عنوان افتخارات استان شناخته می‌شوند.

خسروی افزود: فروش مستقیم محصولات در قالب «فروشگاه‌های عرضه مستقیم» در مناطق مختلف از جمله چهارباغ برگزار شده تا مردم بتوانند کالاها را به طور مستقیم از تولیدکننده خریداری کنند.

وی از اجرای مانورهای نظارتی بازار با محوریت تعزیرات حکومتی و با حضور تمام نهادهای مربوطه از حدود یک ماه پیش از نوروز خبر داد.

سیر نزولی نرخ تورم در استان اصفهان

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار اصفهان همچنین از بهبود چشمگیر شاخص‌های تورم و معیشت در استان خبر داد و گفت: اصفهان که در مهر ۱۴۰۳ با تورم ۳۶.۹ درصدی رکورددار کشور بود، در مهر ۱۴۰۴ به رتبه هفدهم نزول کرده است.

خسروی با بیان اینکه ترکیب نرخ تورم و بیکاری در مهر ۱۴۰۳، استان اصفهان را در صدر نرخ فلاکت کشور قرار داده بود، تأکید کرد: با کمال تاسف برخی هنوز به سال گذشته استناد می‌کنند، در حالی که امروز استان اصفهان به پایین جدول نزدیک و نزدیک‌تر می‌شود.

افت چشمگیر تورم خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها

وی بهبود وضعیت تورم کالاهای اساسی را یکی از مهم‌ترین دستاوردها عنوان کرد و گفت: در مهر ۱۴۰۴، اصفهان در بخش تورم خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها به رتبه بیست و پنجم رسیده، در حالی که یک سال قبل، استان دوم با بیشترین نرخ تورم در این بخش بودیم و این حوزه، دغدغه اصلی مسوولان و نمایندگان برای معیشت مردم است.

همگرایی تورم استان با میانگین کشوری

خسروی با نمایش نمودارهای مربوطه، تشریح کرد: از فروردین ۱۴۰۲، تورم خوراکی در اصفهان روند صعودی شدیدی داشت و از میانگین کشور فاصله گرفت، اما از اردیبهشت ۱۴۰۴، این نرخ با تورم کشور هم‌سو شد و در ماه‌های اخیر، حتی پایین‌تر از میانگین کشوری قرار گرفته است.

خسروی گفت: اکنون تورم سالیانه از رتبه نخست به رتبه شانزدهم و تورم ماهیانه از رتبه دهم به رتبه بیست و دوم و تورم نقطه به نقطه از رتبه پنجم به رتبه بیست و پنجم رسیده و فاصله از تورم کشور از ۵.۶ درصد به حدود ۱ درصد کاهش یافته است.

علل بهبود وضعیت از «کارگروه تنظیم بازار» تا «رصدخانه تورم»

وی همکاری گسترده نهادهای مختلف در «کارگروه تنظیم بازار» را دلیل اصلی این موفقیت برشمرد و گفت: این کارگروه متشکل از اداره کل صنعت، جهاد کشاورزی، دانشگاه علوم پزشکی، راهداری، اتاق‌های بازرگانی، اصناف، تعاون و سازمان‌های دیگر است.

رصدخانه تورم؛ کلید مدیریت هوشمند

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار اصفهان از راه‌اندازی «رصدخانه تورم استان» با دستور استاندار خبر داد و گفت: این رصدخانه با برگزاری ۱۱ جلسه، نقش مؤثری در شناسایی دقیق عوامل تورم و اجرای سیاست‌های کنترل آن داشته است.

خسروی در ادامه از اجرای نظام جامع رصد تورم در این استان خبر داد و گفت: این رصد که برای نخستین بار در دولت چهاردهم در اصفهان اجرا می‌شود، منجر به شناسایی انحرافات تورمی و ورود هدفمند دستگاه‌ها برای کاهش آن شده است.

وی با اشاره به اینکه، قیمت کالاها از سال ۱۴۰۱ تا ۴ آذر ۱۴۰۳ به طور مستمر پایش شده است، تصریح کرد: در این گزارش، قیمت مصوب، قیمت عملی و میزان فراوری محصولاتی مانند شیر خام، پنیر، روغن آفتابگردان و لوبیا چیتی رصد می‌شود.

معاون استاندار اصفهان گفت: این گزارش بر اساس داده‌های مرکز آمار ایران تهیه و به صورت ماهانه در اختیار استانداری قرار می‌گیرد.

خسروی با اشاره به سختی تهیه این گزارش، افزود: سازمان مدیریت، از روز یازدهم یا دوازدهم هر ماه، بلافاصله پس از انتشار آمار مرکز آمار، ظرف تنها ۲ الی سه روز داده‌های ۵۳ قلم کالا را آنالیز و به ما ارائه می‌کنند.

وی اضافه کرد: سومین گزارش توسط اتاق اصناف به صورت «تشریحی و توصیفی» ارائه می‌شود و به طور مرتب وضعیت بازارهایی مانند گوشت، تخم مرغ و سایر را برای استانداری تشریح می‌کند.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار اصفهان فلسفه اصلی این رصد سه‌گانه را پاسخ به این سؤال کلیدی دانست که تورمی که رخ می‌دهد، عمومی و یکسان در کل کشور است یا خاص استان اصفهان.

وی خاطرنشان کرد: این سیستم به ما امکان می‌دهد انحرافات تورمی استان را به سرعت شناسایی و به دستگاه تخصصی مربوطه ارجاع دهیم.

وی افزود: معمولاً هر ماه در هفت تا ۱۰ قلم از ۵۳ قلم کالای تحت رصد، انحراف از تورم کشور داریم که بلافاصله دستگاه مربوطه مانند دانشگاه علوم پزشکی برای شیرخشک، یا اداره کل میراث فرهنگی برای هتل‌ها و رستوران‌ها وارد عمل می‌شوند.

به گفته وی، کاهش موفقیت‌آمیز تورم گروه «هتل و رستوران» پس از ورود میراث فرهنگی، نمونه‌ای از اثربخشی این سیستم است.

خسروی در بخش دیگری از سخنانش به موضوع تورم نان و غلات پرداخت و با استناد به آمار مرکز آمار ایران اعلام کرد: درحالی که تورم این گروه در کشور ۵۷ درصد است، این رقم در استان اصفهان حدود ۵۳ تا ۵۴ درصد است.