مدیر گروه بهداشت محیط معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گفت: بیشترین شکایت مردمی کشور در سامانه ۱۹۰ درباره کیفیت نان از استان اصفهان ثبت کرده است.

سید مهدی میرجهانیان در نشست خبری پویش ملی تغذیه سالم که با شعار «نان و سلامتی» برگزار شد، ضمن اشاره به مشکلات جدی کیفیت آرد در شش ماهه نخست ۱۴۰۴ تأکید کرد: بخش مهمی از مشکل نان علاوه بر استاندارد آرد کارخانه‌ها مربوط به مهارت نانوا و نحوه فرآوری خمیر است.

وی اظهار داشت: مردم در طول روز ۲ تا سه بار نان مصرف می‌کنند و طبیعی است کوچک‌ترین افت کیفیت بلافاصله با اعتراض و شکایت همراه شود.

میرجهانیان افزود: گزارش‌های سامانه ۱۹۰ هر فصل توسط سازمان بازرسی وزارت بهداشت به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ارسال و این موضوع در جلسات استانداری و کمیسیون نظارت استان بررسی و پیگیری می‌شود.

وی با بیان اینکه مسائل نان، آرد و گندم از اولویت‌های استان است، افزود: در شش ماهه نخست امسال در بحث کیفیت آرد مشکل داشتیم، کیفیت آرد به نوع گندم اولیه، میزان واردات، اختلاط گندم‌های داخلی و خارجی و حتی فصل سال وابسته است.

وی توضیح داد: در این مدت روند صعودی ملایمی در تخلفات داشتیم اما با کنترل شاخص‌هایی مثل میزان نمک، pH و جلوگیری از استفاده از جوش شیرین این روند کاهش یافته است.

مدیر گروه بهداشت محیط معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به اینکه کیفیت آرد کارخانه‌ها زیر نظر سازمان غذا و دارو و دارای استاندارد است، گفت:
آرد کارخانه‌ای که پروانه ساخت دارد ملزم به رعایت استانداردهاست، بنابراین بخش مهمی از کیفیت نان به فرآوری خمیر و تبحر نانوا بر می‌گردد و ممکن است با همین آرد استاندارد، نان نامناسب تولید شود.

میرجهانیان ادامه داد: در کنار نظارت‌های بهداشتی، اتحادیه صنف نانوانیان، اتاق اصناف و تعزیرات نیز بازرس دارند و فعالیت می‌کنند، بنابراین نانوایی‌های دولتی و آزادپز، ملزم به رعایت اصول کنترل مواد غذایی هستند.

وی تاکید کرد: کارخانه‌های استان در تولید آرد کامل هیچ محدودیتی ندارد و مشکل در تقاضاست و باید نانوا درخواست کند.

میرجهانیان گفت: اکنون حدود ۱۴۰ نانوایی در استان ادعای تولید نان کامل دارند که از ۲ سال گذشته آزمون‌های مربوط به این نان‌ها انجام و فقط ۲ مورد تخلف در استان ثبت شده است.

نمک بالا ، مهم‌ترین تخلف بهداشتی نان در اصفهان

وی گفت: تا ۲ سال گذشته استاندارد نمک یک درصد بود اما با توجه به وضعیت کیفیت گندم کشور و فشارهای موجود، این عدد به یک چهاردهم رسید و با این حال عمده تخلفات بهداشتی نانوایی‌ها همچنان بالا بودن میزان نمک است.

مدیر گروه بهداشت محیط معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان فرآوری خمیر را عامل تعیین کننده در کیفیت سنگک و بربری دانست و اظهار داشت: کیفیت نان سنگک و بربری بیش از هرچیز به فرآوری خمیر وابسته است و تبحر نانوا تعیین کننده کیفیت محصول است.

میرجهانیان تصریح کرد: شکایات صورت گرفته از نانوایی‌های سراسر استان جمع‌آوری، بررسی و بلافاصله به استانداری منتقل می‌شود، هدف این است که با همکاری دستگاه‌های مختلف از اتحادیه و اتاق اصناف تا تعزیرات کیفیت نان ارتقا یابد و مردم محصول سالم و استاندارد دریافت کنند.